Monday, September 21, 2009

Vizat e shqiptarëve në “kafazin zoologjik” të PS

Për shkak të trajtimit të problemeve më të errëta, lehtësisht prezentë, ku është përfshirë jo vetëm shoqëria jonë, me politikën dhe politikanët shqiptarë kam marrëdhënie të thjeshta.
Në fakt sa herë ndaloj tek kjo çështje, më krijohet ndjesia e neverisë, si pas një darke, ku uria nuk shuhet prej çorbave të yndyrosura keq. Kështu më ndodhi dhe dje... Në transmetimin robotik të mediave elektronike lexova se “asnjë vend i botës nuk do t’i besonte Shqipërisë në lëvizjen e lirë të njerëzve....”. Zëdhënësi i lajmit, si tepër të tjerë, është një i përfshirë në këtë politikë shqiptare, afër kreut të Partisë Socialiste dhe krye-bashkiakut të Tiranës, Edi Rama. Nuk jam e sigurt, nëse ky i fundit ishte venë në dijeni më parë për deklaratën e lartpërmendur, por gjithsesi kjo nuk e përjashton nga përgjegjësia asaj çfarë dua të shpreh më poshtë.
Padashur të merrem me vogëlsitë e “lajmsit të keq”, dua t’i kujtoj se, për së pari; Evropa nuk shikohet me matësin e një plevice...e as me policimin e disa fshatarëve “rebelë” në Hajmel të Shkodrës, të cilët nuk dëshiruan Edi Ramën ta takojnë. Pasi, bazuar te njohja ime me popullin e atyre zonave, ka gjasa se të inatosurit, fshatarët, duhet të kenë nuhatur diçka se; për herë të parë në historinë e jetës dhe politikës së tij, Rama mësoi se një fshat bri malit që vetëtin, quhet Hajmel. E si rëndomë ndodh “tek ne shqiptarët”, për herë të parë kompleksohesh e turpërohesh, nëse një i moderuar, siç edhe është Rama, të shkelë në rrugët e bajgosura, të të shohë muret e myshkura nga përmbytjet e çdoditshme; t’i japësh dorën e lodhur, të paparfumuar, të shpenzosh fundin e thesit, që, gjithsesi fundon në gropë skeptike apo të terrorizohesh për apandesitët e njerëzve të partisë, kur në fshat jeton vetëm një veteriner i plakur. Nga viti që, në formë dolëm nga diktatura, votat e fshatarëve të atij vendi sollën në Tiranë, në parlament, mbi pesë burra që u veshën me kostumin e deputetit. Ndaj mendoj se Rama duhet të ndjehet mirë, që ata ditën të vlerësojnë këndvështrimin e tij për bujqit me tokë djerrë...Këta njerëz paskan filluar të besojnë në Zot; të mos fyejnë e të mos fyhen!...Gjithsesi, larg dhimbjes për Ramën e hajmelorët, dua të hipotezoj se, ditë e më shpesh vërejmë mungesën e boshtit të asaj çka në filozofinë dhe programin e vet ka Partia Socialiste. Dhe lidhur me “lëvizjen e lirë të shqiptarëve...” vrullshëm na përcillen deklarata dhe qëndrime të ndryshe, shpesh herë kontradiktore, prej njëshit dhe zëdhënësve të Partisë Socialiste, formacion politik ky, pretendues në opozitë. Pak kohë me parë në takimin me kryetarin parlamentar të Gjermanisë, Norbert Lammert, Rama foli për një Projekt- Rezolutë për Kuvendin e Shqipërisë, në kuadër të pikëpamjes se Partisë Socialiste se Shqipëria duhet të aplikojë si vend kandidat për në BE, jo me vonë se vjeshta që vjen” . Jo shumë para këtij takimi, se “populli shqiptarët duhej të ishte në NATO”, Rama i priti dhe i përcolli diplomatikisht gëzueshëm ato ditë. Të tilla deklarata por, edhe të tipit që përmendem në fillim bëhen shpesh prej politikanëve të PS-së. Pa definituar, do të thotë kjo; mungesë institucionalizimi të asaj çka del nga dyert e socialistëve apo sforcim vështrimi deri në inferioret për shoqërinë shqiptare, pjesë e së cilës janë dhe 40 përqind të shqiptarëve që votuan PS-në në 2005-n, pa harruar faktin se mbi 75 përqind të kësaj shoqërie që trajtohet në inferioritet paguajnë taksat. Nëse do të kemi të bëjmë më mënyrën se si politikanët trajtojnë në inferioritet ata që u japin votën, shqiptarët, sa herë kalojnë aeroportin e Rinasit, çdo kush, edhe më i paudhi në shoqërinë tonë duhet të ndalet pak...Kjo temë duhet provokuar...; jemi inferior apo na drejtojnë frikacakët. Këta të fundit duan kohë të gjejnë pikën e kontaktit midis asaj çka janë dhe as çka duhet të bëjnë...ndaj me e rëndësishme është ajo çka gjenetikisht ne trajtohemi prej tyre. Në asnjë rast për sa kohë, prej 15 vitesh, në kontakt me informacionin intensiv; si sjellje e vullnetshme dhe jo e tillë, nuk kam dëgjuar; një diplomat, politikan, politolog e studiues truresh e gjenesh në botë të thonë se, “asnjë vend i botës nuk do t’i besonte Shqipërisë në lëvizjen e lirë të njerëzve...”. Ajo çfarë kam dëgjuar unë dhe mendjet e qarta, pavarësisht nga lloji i qeverisë në ketë vend, ka të bëjë me kërkesat e përsëritshme të BE-së, SHBA-së, apo deri dhe në nivele tryezash për të drejta të gjithhershme, ka të bëjë me zbatimin e procedurave themelore të një sistemi demokratik që pretendojmë se aplikojmë. Shqiptarët kudo janë parë si njerëz të rruzullit, të dalë nga një sistem diktatorial-mafioz, e që duhet të jetojnë sipas kodeve të së Drejtës!..Kurse për rastin i cili na detyroi të ndalemi, për politikanët e dalë nga vota jonë e që mendojnë se, “bota hamendëson kafaz zoologjik për shqiptarët” duhet të ndjehemi inferior.., inferioritet ky që do duhet kohë të shuhet....

08 Qershor 2008

2 comments:

Anonymous said...

bookmarked!!, I really like your website!

Feel free to visit my web blog :: laynesmith

Anonymous said...

Thanks for the marvelous posting! I certainly enjoyed reading it,
you're a great author.I will be sure to bookmark your blog and will often come back very soon. I want to encourage you to continue your great job, have a nice holiday weekend!

Check out my website buy guaranteed twitter followers