Tuesday, September 22, 2009

Parlamenti 2009’ në duart e Oligarkëve

Parlamenti i ardhshëm, ka shumë mundësi të jetë pushtet në duart e biznesmenëve, të grupeve të interesit për të qenë të pranishëm me përfaqësues politikë, në ligjbërje,
Lobingje etj. Masat për këtë tashmë janë marrë, pritet vetëm finalizimi.
Mbi 150 mijë Euro janë vënë në dispozicion për të shënuar emrin e një kandidati në listën e të përzgjedhurve për deputetë, në zgjedhjet e ardhshme. Njerëzit e pazareve tentojnë të kapin elitën e politikës. Paratë afrohen nga bizneset e ligjshme dhe ato të paligjshme.
Ky informacion doli së fundi nga burime të besueshme të dy partive kryesore të politikës shqiptare, PD dhe PS. Sipas kësaj skeme, deputetët e ardhshëm do të jenë në shërbim të biznesit të ligjshëm dhe atij të paligjshëm, duke krijuar kështu pushtetin e oligarkëve shqiptarë. “Gjithçka po realizohet sipas një skeme hartuar, skemë kjo që e posedojnë katër personalitetet më të larta të Partisë Demokratike. Çdo emër kandidati, në listë, do të vendoset në pozicionin e fituesit të mandatit nëse ai përfaqëson interesat e një biznesi. Brenda partisë, të gjithë e kanë të qartë, ka pakënaqësi, por askush nuk mundet të flasë. Janë paratë ato që do të përcaktojnë listën me emrat fitues për parlamentin e ardhshëm. Propozimet e bazës do të rezultojnë të pavlefshme, nëse ato nuk do të miratohen nga qendra e përbërë prej krerëve të grupeve në parti.”- tregon burimi brenda Partisë Demokratike
Situata brenda partive politike, të lartpërmendura, ka filluar të jetë jo e qetë. Zgjedhjet e ardhshme po venë në lëvizje strukturat e mundshme formale dhe informale për blerjen e pushtetit. Burime të besueshme tregojnë se po përzgjidhen emra, pas të cilëve qëndrojnë biznese qofshin këto të ligjshme ose jo të tillë. Për të konkretizuar skemën, vendosja e një emri kandidati në listë, në pozicionin e fituesit sipas proporcionalit në zgjedhjet e kësaj radhe, shpërblehet me një vlerë mbi 150 mijë euro, e cila rritet sipas rëndësisë së rajonit ku personi do të dalë fitues. Të njëjtat burime tregojnë se vlerat e afruara mbi shumën e lartpërmendur lëviz nën dorë, kur është fjala se ajo afrohet nga bizneset informale. Për këtë janë gjetur edhe “sekserët” e duhur. Nga ana tjetër, të interesuarit për marrje pushteti, që përfaqësohen me biznese të ligjshme, sipas informacioneve, po marrin kontakte të drejtpërdrejta me përfaqësues të elitës së politikës.
Kjo skemë, duket se nuk është përvetësuar vetëm nga partia në pushtet. Edhe opozita e parti të tjera po përballen me pasojat e skemës. Në Partinë Socialiste, thuhet se me hartimin e listës po merret një grup i ngushtë. Ata, që mendojnë se i kanë dhënë forcës së tyre politike në vazhdimësi, ndjehen të rrezikuar. Afrimi i bizneseve informale, kryesisht, po tenton rrëzimin e emrave të “veteranëve” me qëllimin e prurjes së kontingjentit në interes të bizneseve.
Kësisoj, në një të ardhme të shpejtë, do të shohim se pushteti do të jetë i përqendruar në duart e oligarkisë shqiptare, që pasurohet duke spekuluar, në informalitet, nga trafiqet etj. Gjë, e cila do të afrojë një pushtet ekonomik politik të paqëndrueshëm, kapitalizmit pa vizion dhe një parlament kryesisht pushtet i bandave. Kjo, për shkak se në vendin tonë vazhdon kapitalizmi anarkik. Raportet e fundit të ndërkombëtareve, për trafiqet dhe korrupsionin tregojnë se shteti e ligji nuk kanë kontroll mbi territorin, mbi ekonominë. Ai shfaqet i dobët dhe në interes të atyre që kanë kapur shtetin. Korrupsioni në Shqipëri, treguar në raportet e investuesve të huaj, ka majmur zyrtarët. Politologët shpjegojnë se kjo e fundit ka afruar dhunim të drejtave të njeriut dhe dhunim të lirisë së shtypit.
Vetëm dy muaj më parë, në gazetën “Agon” u botua një paralajmërim. Në të thuhet se çdo deputet, politikan i shfaqur në publik pas votës së qytetarit, do të jetë një pjesëtar i krimit të organizuar, që parashikohet të jetë Qeveria e Mafies në Ballkan. Në këtë konkluzion duket se po arrijnë specialistë të shërbimeve inteligjente ndërkombëtare, të cilët në bashkëpunim me ekspertë ekonomiko-financiar, me qendër në Nju York, po përgatisin një raport studimi për Ballkanin 2010. Hartuesit e "Ballkan 2010" janë të mendimit se korrupsioni dhe krimi i organizuar në Ballkan është ,fatkeqësisht, një nga shembujt e parë të bashkëpunimit të mirë ndëretnik. Studimi po i referohet kryesisht të dhënave të ekonomisë informale e kriminale; trafikut të drogës, trafikut të armëve, korrupsionin të qeverive, lidhjeve kriminale të politikës ballkanike, financimeve të errëta në fushatat elektorale, sistemit të drejtësisë dhe atij policor në të gjitha vendet e rajonit. Antonio Maria Costa, drejtori ekzekutiv i Zyrës së OKB-së për drogën dhe krimet në Ballkan, pak kohë më parë, deklaroi se krimi ordiner në këtë rajon është ulur, por krimi i organizuar dhe lidhjet e tij me politikanët dhe biznesmenët, vazhdon jetë sfidë serioze në disa vende. Alarmi i ministrave të Ekonomisë dhe Financave, të Bashkimit Evropian, shtroi kërkesën që vendet anëtare sëbashku me institucionet evropiane dhe Europol të bashkëpunojnë me autoritetet e vendeve të rajonit për të monitoruar lidhjet e krimit të organizuar dhe financimin e tyre si dhe për të parandaluar qarkullimin ilegal të armeve në Ballkan. Në raportimet e tyre citohet se shtetet postsocialiste të rajonit (jo të gjitha), janë burgosur në kthetrat e krimit të organizuar dhe të korruptimit. Ky i fundit, gjithnjë në rritje, ka vënë në kontroll të rreptë sferat kyçe të shoqërisë, ku politika kuptohet si biznes më produktiv, i cili mundëson pasurimin brenda natës dhe privilegje të shumta pa pasur asnjë përgjegjësi.

Botuar në 2008